22. Hifi Show, Budapest, Koscso Media Engineering hangfelvétel minták a Gold Teremből

Koscso Ferenc
3 min readOct 20, 2023

--

Natív, közvetlen DSD256 felvételek és a belőlük konvertált 44k/16 bites minták a XXII Hifi Show élőben felvett koncertjeiből.

A koncert felvételeket Perczel Tamás és Kishonti István készítették a négy DPA mikrofonkapszulával felszerelt „Kobaknak” nevezett Kishonti innováció térmikrofonnal (a beépített négyből csupán két mikrofont használva) közvetlenül a szalagos magnóhoz és az A/D konverterhez csatlakozva.

A rögzítést 38 cm/s sebességgel végző Nagra IVS magnót Wireworld Micro-Platinum ezüst mikrofon kábellel csatlakoztattuk a keverő kimenetéhez.

A DSD256 felvételhez, mint az elmúlt években már megszokottá vált, a svájci Merging elektronikáját, az Anubist hozta el Szendrő Gábor, a hozzá készített egyedi lineáris táppal együtt. Ez egyike azon kevés A/D konvertereknek, amely képes DSD256 módban is működni és a minőségét a világon mindenütt a referencia szintűként tartják számon. A Pyramix felvételi szoftver egy Pink Faun OCXO Ultra clockolt alaplapos, MZ/X lineáris tápos, i9 CPU-s Windows munkaállomáson futott. A Pyramix operátor Enyedi Márton volt.

A DSD256 felvételek kihasználják a teljes DSD dinamika tartományt és a torzitás nélkül +3,1 dB -ig lehetséges kivezérelhetőséget. Vagyis ezek a felvételek hangosak (ha valaki PCM-re konvertálja őket a lejátszáshoz, erre ügyeljen), de a hangosságuk az élő felvétel teljes dinamikatartományát lefedi, azon semmilyen módon nem változtattunk a felvételkészítés során, semmilyen kompromisszum, dinamikai korlátozás, módosítás nem volt.

44,1k/16 bites trackek:

Besh O Drom Kvartet

Sebestyén Ernő, hegedű művész:

Szaniszló Richárd, Oláh Péter, vibrafon- bőgő duó:

Minduelle, koreai népzene, dobokkal:

DSD256 trackek:

Besh O Drom Kvartet

Sebestyén Ernő, hegedű művész:

Szaniszló Richárd, Oláh Péter, vibrafon- bőgő duó:

Minduelle, koreai népzene, dobokkal:

--

--

Koscso Ferenc

Solutions for Broadcast and Streaming System Integration, VR/AR/AI, Pro AV, High-End Audio, Inventor of My Reel Club Project