A Hifi Kiállításon felvett mini koncertek digitalizálása szalagról

Koscso Ferenc
3 min readNov 9, 2023

Összehoztuk az eszközöket, embereket és elvégeztük a Hifi Kiállításon szalagra rögzített mini koncert felvételek digitalizálását DSD256 formátumban. Köszönet a Dream Audionak a helyszín és az eszközök jó részének a biztosításához.

A koncert felvételeket Perczel Tamás és Kishonti István készítették a négy DPA mikrofonkapszulával felszerelt „Kobaknak” nevezett Kishonti innovációs térmikrofonnal (a beépített négyből csupán két mikrofont használva) az APB Dynasonic analóg hangkeverőjének beiktatásával.

A rögzítést 38 cm/s sebességgel végző Nagra IVS magnót Wireworld Micro-Platinum ezüst mikrofon kábellel csatlakoztattuk a keverő kimenetéhez.

Az átjátszást a japán Otari maszteringre készített híres magnójával, az MTR20-szal készítettük.

A digitalizáláshoz, mint az elmúlt években már megszokottá vált, a svájci Merging elektronikáját, az Anubist hozta el Szendrő Gábor, a hozzá készített egyedi lineáris táppal együtt. Ez egyike azon kevés A/D konvertereknek, amely képes DSD256 módban is működni és a minőségét a világon mindenütt a referencia szintűként tartják számon.

A felvételkészítésekor a megfelelő szint beállításához nem az Anubis saját IC-s belső erősítését használtuk, hanem az Otari magnó diszkrét félvezetős elemekből megépített szabályozható kimenetét. A magnó jele közvetlenül Wireworld Platinum ezüst XLR kábelekkel került az ADC bemenetére, további elektronikák közbeiktatása nélkül.

A tápkábelek Kimber gyártmányok voltak. A Pyramix felvételi szoftver egy Pink Faun OCXO Ultra clockolt alaplapos, MZ/X lineáris tápos, i9 CPU-s Windows munkaállomáson futott.

Az átjátszás során semmilyen további beavatkozás, EQ-zás, dinamika processzálás nem történt. A DSD felvételi szint maximuma — 2 dB körül volt.

Hamarosan döntés születik a felvételek további sorsáról, de szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy technikai értelemben nagyon jók lettek, zeneileg pedig komoly értéket jelentenek. A különleges helyszín és mikrofonozás, az egyszerű felvételi technika sokakban fogja felidézni a Jazz At The Pawnshop atmoszféráját.

A “Kobak” mikrofon szett négy mikrofon kimenete is rögzítésre került digitálisan, egyfajta kvadrofóniát biztosítva és megörökítve a “térhangzást”. Ezeket is meg fogjuk ismertetni a nagyérdemű publikummal valamilyen formában és a közeljövőben, valószínűleg egy előadás és bemutató sorozattal körítve, melynek témája a “TÉR” lesz.

Az alábbi előadások hangzottak el élőben a kiállításon:

https://medium.com/@mediaengineering/pitypangok-zenéje-8747c22965d1

https://medium.com/%40mediaengineering/pitypangok-zen%C3%A9je-8747c22965d1

https://medium.com/@mediaengineering/besh-o-drom-kvartett-koncert-669da5ef253c

https://medium.com/@mediaengineering/besh-o-drom-kvartett-koncert-669da5ef253c

https://medium.com/@mediaengineering/szaniszló-richard-vibrafon-és-oláh-péter-bőgő-mini-koncertje-a-2023-as-hifi-shown-ab0fe38416a7

https://medium.com/@mediaengineering/giovanni-battista-guadagnini-hegedű-bemutatója-bach-szonátákat-előadja-sebestyén-ernő-hegedűművész-3ea00ff2bb4b

https://medium.com/%40mediaengineering/giovanni-battista-guadagnini-heged%C5%B1-bemutat%C3%B3ja-bach-szon%C3%A1t%C3%A1kat-el%C5%91adja-sebesty%C3%A9n-ern%C5%91-heged%C5%B1m%C5%B1v%C3%A9sz-3ea00ff2bb4b

https://medium.com/@mediaengineering/égerházi-attila-djabe-és-karvaly-tibor-gitár-hegedű-mini-koncertje-1975f739335c

https://medium.com/%40mediaengineering/%C3%A9gerh%C3%A1zi-attila-djabe-%C3%A9s-karvaly-tibor-git%C3%A1r-heged%C5%B1-mini-koncertje-1975f739335c

A natív DSD és a szalagról digitalizált felvételek az alábbi linkről tölthetőek le:

https://medium.com/@mediaengineering/22-hifi-show-budapest-koscso-media-engineering-hangfelv%C3%A9tel-mint%C3%A1k-a-gold-teremb%C5%91-15cc30e1e19e

--

--

Koscso Ferenc

Solutions for Broadcast and Streaming System Integration, VR/AR/AI, Pro AV, High-End Audio, Inventor of My Reel Club Project