Bemutatjuk a Clarinet Audio csöves erősítőit

Koscso Ferenc
2 min readSep 29, 2023

Az idei Hifi Show-n persze nemcsak előadások és mini koncertek lesznek, de használunk, bemutatunk majd eszközöket is.

A tavalyi csendes megjelenés után idén végre be is kapcsoljuk a Clarinet Audio csöves erősítőit.

A triódás erősítőket tervező Vörös Ákos filozófiája nagyon egyszerű:

“Az erősítő fő funkciója a “zenei jelek” erősítése — semmi más.

Vagyis: a “jó” erősítő nem ad hozzá semmit a “sajátjából” (színezés, kiemelés) az erősített hangjelhez, hanem mindent megmutat, amit a felvett zenei anyag tartalmaz: a művészet, az előadó személyisége, hangulata, az alkotók szándékai erős jelenlétérzetet keltve jelenjenek meg előttünk — érzéseket és érzelmeket közvetítve.

Fő célom mindig is az volt, hogy olyan hangeszközöket építsek, amelyek megfelelnek a fenti elvárásoknak.”

Mindezt megvalósítani persze már egyáltalán nem triviális.

“Készülékeink nem tömeggyártású termékek, hanem kézzel készített, egyedi darabok.

A gyártási módszernek köszönhetően évente korlátozott mennyiségben gyártunk Clarinet Audio eszközöket.

Minden alkatrész és anyag saját hanglenyomatot ad az audio jelhez, így csak a legjobb anyagokat használjuk, amelyek alkalmasak arra, hogy szinergiával illeszkedjenek egymáshoz, anélkül, hogy érdemben beavatkoznának a felvételek hangzásába. Ahol csak lehetséges, egy speciális ezüst vezetéket használunk, hogy tiszta és gazdag hangzást biztosítsunk, amely visszaadja a felvett zene érzelmi töltését és hangulatát.

Az alkatrész beszállítók korlátozott rendelkezésre állása miatt számos alkatrész egyedi, kézműves munkát igényel: ilyenek például a használt ezüst kivezetésű vezetékes ellenállások, a jel továbbítás során használt teljesítmény — és kimeneti transzformátorok.

A fő cél az életszerű hangvisszaadás:

- a dinamika, tonalitás megőrzése volt.

- A zene, vagyis zenélni és zenét hallgatni-nagyon fontos része az életünknek, ezért mércénk az akusztikus hangszerek és az emberi hang által előállított élő zene.

- Így akusztikus hangszerek és az őket megszólaltató zenészek, valamint saját hangfelvételek bevonásával is ellenőriztük a fejlesztések menetét, a mérések mellett.”

A gyártó cég a VADECO Engineering Ltd. 1991-ben alakult.

“A villamosmérnökökből álló csapat elektronikus mérőműszerek fejlesztésére, valamint tudományos kutatásra és mérnöki tanácsadásra szakosodott.

Hosszú kitérő után 2007-ben született meg a Clarinet GmbH márkanév és a Clarinet Audio Design termékcsalád. Több száz órányi tervezés, kivitelezés, mérés, elemzés és zenészek bevonásával történő meghallgatások eredményeként eljutottunk jelenlegi termékeink végleges változatához.”

https://www.clarinetaudio.com/products

--

--

Koscso Ferenc

Solutions for Broadcast and Streaming System Integration, VR/AR/AI, Pro AV, High-End Audio, Inventor of My Reel Club Project