Pitypangok zenéje

Koscso Ferenc
2 min readOct 2, 2023

A tavalyi kiállításon is nagy sikere volt a mini koncertjeinknek.

Mini — mert rövid. Pár nóta csak.

15–20 perces koncerteket lehet majd idén is élvezni.

Nagy felbontásban és szalagon is felvesszük az előadásokat és amennyiben a fellépő művészek jóváhagyják, azok CD kompatibilis változatait közzé is tesszük majd, a résztvevők ingyenesen letölthetik majd.

A mini koncertek beharangozását egy nagyon különleges zenei élményt nyújtó formációval kezdem. „Megrázó” élmény lesz a műsoruk, a szó minden pozitív értelmében.

A nyáron a budapesti Koreai Kulturális Központban részt vehettem egy kulturális, gasztronómiai fesztiválon. Számomra az esemény fénypontja a Mindeulle 민들레 együttes fellépése volt. A koncert után azonnal megkerestem Paszab Ágnest, a zenekar alapítóját, vezetőjét és megkértem, hogy lépjenek fel a Hifi Show-n is, mert ezt a zenét és előadást másoknak is hallani kell. Aki eljön érteni fogja, miért jutott eszembe a talán szokatlannak mondható ötlet.

„A Mindeulle együttes 2015-ben alakult amatőr zenészekből, a gayageum nevű, hagyományos koreai hangszer iránti szerelemből, egy kurzus után a Koreai Kulturális Központban. Ez egy 12 selyemhúrral ellátott hangszer, ismert és történelmi sorozatok gyakori szereplője.

Azóta a népzene egyéb hangszereivel is bemutatkoztunk, a dansoval, sogeummel és a samulnorival, hagyományos koreai 4 dobos formációval.

Nevünk jelentése: pitypang, melynek magvai éppen úgy szállnak a szélben, mint dallamaink.

Több hazai koreai és kelet-ázsiai rendezvényen felléptünk, többek között a füvészkerti Sakura napokon, budapesti KoreaON fesztiválokon, koreai filmhéten.

Tagjaink részt vehettek samulnori workshopon a Jindo Gugak Központban és játszottak a cheongjui KKokdukwangdae színház maszkkészítő foglalkozásán. A 2021-es Talk Talk Korea versenyen modern gugak kategóriában második helyezést értünk el. A 2021-es, majd a 2022-es K-Community Festival-on a csapat Minyo (koreai népdal) éneklési kategóriában aranyérmeket nyert, és a nyertes produkcióval 2022-ben színpadra állhattunk Seoulban.

Repertoár: danso / sogeum/ gayageum (minyo, Namdo minyo, Hwang Byungki néhány műve, salpuri, sanjo részletek) / samulnori (Yeongnam Nongak, Uttari Samulnori, seoljanggu) / A tigris és a datolyaszilva (mese hangokkal)”

Ez a műfaj sokáig hazájában is meglehetősen ismeretlen volt, mostanában reneszánszát kezdi élni olyan fúziós zenék és alternatív bandák segítségével, mint az Leenalchi pansori (koreai opera) által inspirált muzsikája, vagy KPOP együttesek, mint a Black Pink vagy a BTS.

Pár méterre ülve a zenekartól, előadás közben minden kezdő és haladó audiofil megértheti majd, ha eddig kétségei lettek volna, miért is lehetetlen az élő zene energiáit, rezdüléseit a valóságot akár csak megközelítő módon is reprodukálni.

A fellépés szombaton, október 14-én késő délután, a mini koncert blokk részeként hallgatható meg.

--

--

Koscso Ferenc

Solutions for Broadcast and Streaming System Integration, VR/AR/AI, Pro AV, High-End Audio, Inventor of My Reel Club Project